This picture showsCordula  Kropp

Prof. Dr.

Cordula Kropp

Head of Department Sowi V
Institute for Social Sciences - Chair of Sociology of Technology, Risk and Environment
Director of the Centre for Interdisciplinary Risk and Innovation Research at the University of Stuttgart (ZIRIUS)

Contact

+49 711 685-83941
+49 711 685-82487

Seidenstr. 36
70174 Stuttgart
Germany
Room: 3.023

Office Hours

In the winter semester 2020/21 the office hours take place on Thursdays 10.00 - 11.00 a.m. (via Webex), by prior arrangement by email to Mrs. Mücke

Subject

  • Sociology of Environment, Risk and Technology
  • Sociotechnical transformation process and change in large technical infrastructure systems
  • Socio-ecological transformation processes and social innovations

see german version

  • 2019 – present Member of the Board of Directors and Principle Investigator in the Cluster of Excellence „Integrative Computational Design and Construction
  • 2017 – present Director of the Stuttgart Research Centre of Interdisciplinary Risk and Innovation Studies (ZIRIUS)
  • 2016 – present Professor, Chair of Sociology of Technology, Risk and Environment, Institute for Social Sciences, University of Stuttgart
  • 2009 – 2016 Professor, University of Applied Sciences Munich, Dept. of Social Sciences
  • 2005 – 2009 Scientific director at the Munich Institute for Social Sciences and Sustainability (MPS)
  • 2002 – 2005 Scientific assistant at the Munich Institute for Social Sciences and Sustainability (MPS)
  • 1996 – 2001 Scientific assistant at the Institute for Sociology, LMU
  • Kropp, C. & Da Ros, C. (2021): Alternative food politics: the production of urban food spaces in Leipzig (Germany) and Nantes (France). In: Kropp, C., Antoni-Komar, I. & C. Sage (2021): Food System Transformations: Social Movements, local economies, collbaroative networks (Critical Food Studies) New York/ London: Routledge. 

  • Sage, C., Kropp, C. & Antoni-Komar, A. (2021): Grassroots initiatives in food system transformation: the role of food movements in the second ‘Great Transformation’. In: Kropp, C., Antoni-Komar, I. & C. Sage (2021): Food System Transformations: Social Movements, local economies, collbaroative networks (Critical Food Studies) New York/ London: Routledge. 

  • Kropp, C., Antoni-Komar, I. & C. Sage (2021): Food System Transformations: Social Movements, local economies, collbaroative networks (Critical Food Studies) New York/ London: Routledge. https://www.routledge.com/Food-System-Transformations-Social-Movements-Local-Economies-Collaborative/Kropp-Antoni-Komar-Sage/p/book/9780367674229 

  • Kropp, C. & A.-K. Wortmeier (2021): Intelligente Systeme für das Bauwesen: überschätzt oder unterschätzt? In: Hartmann, E.A. (Hrsg.): Digitalisierung souverän gestalten. Innovative Impulse im Maschinenbau. Berlin: Springer Vieweg. S. 98-118: Open Access: https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-662-62377-0_8 

  • Zhang, L., Balangé, L, Braun, K., Di Bari, R., Horn, R., Hos, D., Kropp, C., Leistner, Ph. & V. Schwieger (2020): Quality as a Driver for Sustainable Construction. A Holistic Quality Model and Assessment. Sustainability 12, 7847; doi:10.3390/su12197847, Download: https://www.mdpi.com/2071-1050/12/19/7847/pdf

  • Kropp, C. (2020): Pandemien, globaler Umweltwandel und ‚smarte‘ Risikopolitik: Chancen für Wandel? Soziologie und Nachhaltigkeit – Beiträge zur sozial-ökologischen Transformation, Sonderband 11: 113-129 Download

  • Kropp, C. (2020): Was zählt? Wer entscheidet? Zur informatisierten Herrschaft von Bewegungsdaten und Kontaktprotokollen. Soziopolis.de, 30.6.2020 Online

  • Stoerk-Biber, C., Hampel, J., Kropp, C. & M. Zwick (2020): Wahrnehmung von Technik und Digitalisierung in Deutschland und Europa: Befunde aus dem TechnikRadar. In: HMD Praxis der Wirtschaftsinformatik. Vol. 13. Online first

  • Pestalozzi, J., Bieling, C., Scheer, D. & C. Kropp (2019): Integrating power-to-gas in the biogas value chain: analysis of stakeholder perception and risk governance requirements. In: Energy, Sustainability and Society 9: 38. Download

  • Baier, A., Kropp, C. & C. Müller (2019): Transformative Ernährungsunternehm/ung/en als Teil sozialer Bewegungen. In: Antoni-Komar, I., Kropp, C., Paech, N. & R. Pfriem (Hrsg.): Transformative Unternehmen und die Wende in der Ernährungswirtschaft. Marburg: Metropolis-Verlag. S. 23-50. Link

  • Kropp, C. & S. Stinner (2019): Facetten von Grün: Dimensionen von Nachhaltigkeit in alternativen Ernährungsunternehm/ung/en. In: Antoni-Komar, I., Kropp, C., Paech, N. & R. Pfriem (Hrsg.): Transformative Unternehmen und die Wende in der Ernährungswirtschaft. Marburg: Metropolis-Verlag. S. 187-220.

  • Antoni-Komar, I., Kropp, C., Paech, N. & R. Pfriem (2019): Transformative Unternehmen und die Wende in der Ernährungswirtschaft. Marburg: Metropolis-Verlag

  • Kropp, C. (2019): Urban Gardening. Grüne Nischen als Strukturwandel von unten. Kursbuch 197: 79-94.

  • Kropp, C. (2019): Nachhaltige Innovationen. In: Blättel-Mink, B., Schulz-Schaeffer, I. & A. Windeler (Hrsg.): Handbuch Innovationsforschung. Wiesbaden: Springer Nature. SpringerLink

  • Kropp, C. (2018): Urban Food Movements and Their Transformative Capacities. Int. Jrnl. of Soc. of Agr. & Food, 2018, Vol. 24, No. 3, pp. 413-430. Download

  • Kropp, C. (2018): Intelligente Städte: Rationalität, Einfluss und Legitimation von Algorithmen. In: Bauriedl, S. & A. Strüver (Hrsg.): Smart City. Kritische Perspektiven auf die Digitalisierung der Städte. Bielefeld: transcript. S. 33-42.

  • Kropp, C. (2018): Infrastrukturierung im Anthropozän. In: Anna Henkel & Henning Laux (Hrsg.): Die Erde, der Mensch und das Soziale: Zur Transformation gesellschaftlicher Naturverhältnisse im Anthropozän. Bielefeld: transcript. S. 181-203.

  • Hampel, J., Kropp, C., Zwick, M. (2018): Zur gesellschaftlichen Wahrnehmung des voll autonomen Fahrens und seiner nachhaltigkeitsbezogenen Implikationen. In: TaTup Zeitschrift für Technikfolgenabschätzung in Theorie und Praxis 27/2: S. 38-45.

  • Kropp, C. & S. Stinner (2018): Wie weit reicht die transformative Kraft der urbanen Ernährungsbewegung? In: SuN - Soziologie und Nachhaltigkeit 2/2018: 27-50. Download

  • Kropp, C. & Chr. Müller (2018): Transformatives Wirtschaften in der urbanen Ernährungsbewegung: zwei Fallbeispiele aus Leipzig und München. In: Zeitschrift für Wirtschaftsgeographie. 62/3-4: 187-200.

  • Kropp, C. (2018): Innovationen in der Wohlfahrtspflege – Anforderungen und Ambivalenzen. In: Blätter der Wohlfahrtspflege 165: 73-77.

  • Kropp, C. (2018): Sustainable Innovations. Theories, Conflicts and Strategies. SOI Discussion Paper 2018-02. Download

  • Kropp, C. (2018): Controversies around Energy Landscapes in Third Modernity. In: Landscape Research 43: 4, 562-573.
To the top of the page